Tasoituskierros & tasoitusjärjestelmä 

19.2.2020 otettiin Suomessa käyttöön World Handicap System (WHS) eli maailmanlaajuinen tasoitusjärjestelmä. Samaa järjestelmää käytetään jatkossa kaikkialla maailmassa.

Tasoituskierros Löfkullassa

Löfkulla Golf on tasoituskelpoinen kenttä ja tasoitustaan saa laskettua tai nostettua, kun pelaa tasoituskierroksia. Tasoituskierrosta pelattaessa tulee kierroksen täyttää tasoitusmääräykset. Tasoituskierrosten tulokset pelaajaa ilmoittaa oman seuran tasoitustoimikunnan sääntöjen mukaisesti.

  • Kierros tulee pelata golfin- ja paikallissääntöjä noudattaen
  • Tuloksen tulee olla kirjattuna merkitsijän toimesta
  • Lue paikallissäännöt ennen tasoituskierrosta

Löfkulla Golf paikallissäännöt
Slopetaulukko
Pistebogey laskuri
Tuloskortti

Tasoitusjärjestelmä

(WHS) eli maailmanlaajuinen tasoitusjärjestelmä, jota käytetään maailmassa.

Tasoituksesi on kahdeksan parhaan tuloksesi keskiarvo 20:stä viimeisestä rekisteröidystä tasoituskierroksestasi. Tasoitustuloksen laskenta perustuu väyläkohtaisiin lyöntimääriin. Suurin mahdollinen tasoituksesi on 54 ja tasoitus voi nousta ja laskea vapaasti välillä 0 – 54.

Mitä tasoitus tarkoittaa?

Tasoitus on golfarin pelitaitojen mittari. Numerona tasoitus tarkoittaa suunnilleen sitä, montako lyöntiä yli tai alle kentän parin pelaaja hyvällä omalla tasollaan pelaa, kun kenttä on 18-reikäinen ja keskivaikea. Jos esimerkiksi kentän par on 72 ja pelaajan tasoitus 18, hän pelaa kentän hyvänä päivänään suunnilleen tulokseen 90 (72+18). Tasoitus kuvastaa pelaajan hyvää pelitasoa, ei hänen keskimääräistä tasoaan.

Näin tasoitus lasketaan

Tasoitus lasketaan 20 viimeisen kierroksen kahdeksan parhaan tasoitustuloksen keskiarvona. Aloittaessa tasoitus määräytyy ensimmäisen kierroksen perusteella, ja sen jälkeen tasoitukseen mukaan laskettavien tulosten määrä nousee vaiheittain, kunnes pelaajalla on koossa 20 kierrosta.

Tasoituksen muuttuminen

Pelaajan tasoitus muuttuu, kun hän tekee tasoitustuloksen, joka joko parantaa tai heikentää hänen parhaiden tasoitustulostensa (1-8 kpl) keskiarvoa. Jos pelaajan viimeinen kierros ei mahdu keskiarvoon mukaan laskettavien tasoitustulosten joukkoon, pelaajan tasoitus pysyy ennallaan.

Tasoituksen ja pelitasoituksen ero

Pelaajan tarkka tasoitus ilmaistaan aina yhden desimaalin tarkkuudella (esim. 24,7), ja sen avulla lasketaan aina kierroskohtainen pelitasoitus. Pelitasoitus riippuu kentän vaikeusasteesta ja siitä, miltä lyöntipaikalta pelaaja kierroksensa pelaa. Pelitasoitus on aina kokonaisluku (esim. 27).

Tasoituskelpoiset kierrokset

Jotta kierros olisi tasoituskelpoinen, tulee kierroksen täyttää tasoitusmääräykset. Voit pelata kierroksen ja palauttaa tasoitustasi varten joko tasoituskelpoisen kilpailun yhteydessä tai harjoituskierroksen jälkeen.  Tasoitusta ei tarvitse rekisteröidä kierrosta etukäteen. Riittää, että kerrot merkitsijälle ja pelaat sääntöjen mukaan.

 Kun pelataan kierros, jonka halutaan vaikuttavan pelaajan tasoitukseen, on kierroksen täytettävä seuraavat ehdot:

  • Oikea pelimuoto. Pelaajan on pelattava henkilökohtaista lyöntipeliä omalla pallollaan
  • Kierros on pelattava kentällä, jolle on tehty niin sanottu slope-arviointi.
  • Kierroksella on pelattava vähintään 9 reikää
  • Kierros on pelattava vähintään yhden muun pelaajan tai merkitsijänä toimivan henkilön seurassa.
  • Kierros tulee pelata golfin sääntöjen ja kentän paikallissääntöjä noudattaen

Tasoituskierroksen pelaaminen ja tuloksen rekisteröinti

Katso pelitasoituksesi kentän slopetaulusta ja pelaa vähintään yhdeksän reiän kierros golfin sääntöjen mukaan. Rekisteröi tuloksesi kierroksen jälkeen tai sen aikana digitaaliseen tai paperiseen tuloskorttiin ja palauta tiedot kotiseuraasi.

Seuroissa tasoituskierroksen tuloskortin voi palauttaa usealla eri sähköisellä tavalla:

Useimmissa seuroissa paperisen tuloskortin voi myös tarvittaessa palauttaa caddiemasterille, mutta näinä poikkeusaikoina tuloskortteja vastaanotetaan vain sähköpostilla. Lisätietoa paperisen tuloskortin palautuksesta saa omasta kotiseurasta. Paperisia tuloskortteja saa caddiemasterilta.

Pelaaja vastaa viime kädessä itse siitä, että hänen tasoituksensa on oikea ja ajan tasalla.

Lisätietoa löytyy Suomen Golfliiton sivuilta tai omalta kotiseuraltasi: Tasoitusjärjestelmä

Lähde: Suomen Golfliitto